SDE

Старосамбірському храму виповнилось 180 років

23 травня 2010
Друк E-mail
23 травня на свято П’ятидесятниці у Старому Самборі відбулось святкування 180 років з дня побудови та 100 років з дня віднови храму св. Миколая Чудотворця. На свято прибув владика Ярослав (Приріз), який у супроводі священнослужителів очолив Архиєрейську Літургію.  "Ювілейні святкування — це благословенний Господом день, який повинен стати молитвою прослави і щирої подяки Богові та Богородиці за особливі дари для Церкви і народу," - звертаючись до вірних, зазначив архиєрей. Звертаючись до теми празника П’ятидесятниці, владика Ярослав сказав: "Дар Духа Святого апостолам та цілій Церкві свідчить про освячення кожної національної культури, яку християнство не руйнує, але освячує та збагачує ідеалами Христової Нагірної проповіді". Відтак єпископ наголосив, що українці - це народ із тисячолітньою християнською традицією, а їх культура, за словами папи Івана Павла ІІ, - це "культура богоносна". Відтак владика пригадав про вагому роль УГКЦ у поширенні християнських цінностей серед українського народу.
: "Наша рідна Церква так глибоко ввійшла в нашу історію, ментальність, психіку, традиції, культуру, так тісно сплелася з усіма проявами нашого життя – родинного, громадського і національного, що стала неначе душею народу. Ця Церква захоронила наш народ від духовної загибелі під час довголітнього поневолення і жахливих переслідувань. Те, що ми сьогодні збереглися як окремий незламний народ, не розплилися в чужому морю - все це завдячуємо в першій мірі УГКЦ," - підкреслив архиєрей.
 
Після завершення святкувань владика Ярослав подякував прот. Михайлу Николину (декану Старосамбірському та адміністратору храму-ювіляра), вірним парохії та місцевій владі за молитовну участь та організацію святкувань. З нагоди святкувань за ініціативи прот. Михайла Николина було видано пам'ятний буклет, в якому можна дізнатись про славне минуле парохії та її священнослужителів.
 
Довідка

Храм св. Миколая у Старому Самборі збудовано у 1830 р.  в т.зв. терезіанському стилі (від імені австрійської імператриці Марії Терези). Вибір стилю залежав від колятора, яким на той час був астрійський уряд. Будову завершував о. Григорій Літинський, який був парохом у Старому Самборі у 1830-1839 рр. Храм збудовано за проектом львівського архітектора чеського походження Йосифа Вандрушка.
 
о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Старосамбірський деканат, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори